Forside » Blog » Ny dansk virksomhed skaber bæredygtige brætspil

Ny dansk virksomhed skaber bæredygtige brætspil

Af Leon Castro Lagunas

RePlay Copenhagen gik i luften i efteråret 2022. Deres første bæredygtige brætspil, ‘Mad Gardeners’, er på vej igennem sidste testfase og er planlagt til at blive lanceret på crowdfunding platformen Kickstarter, senere i 2023. Spillet vil blive lokalt produceret, trykt på Svanemærket papir og skabt uden plastik og unødige komponenter. Håbet er at inspirere andre brætspilsudviklere og skabe fokus på en grøn omstilling inden for feltet.

RePlay Copenhagen og Across-the-Board inviterer til spiltest den 18. januar, kl. 18. Her kan du møde RePlay Copenhagen og få lov til at prøve deres kommende spil, ‘Mad Gardeners’. – Alle er velkomne.

RePlay Copenhagen er stiftet af Kent Tonsgaard, der er indehaver af kommunikationsbureauet Copenhagen Storytellers, Christine Clemmensen, der er grafisk designer og ejer af et kreativt værksted på Bornholm og Pernille Mühlbach, der har arbejdet som selvstændig illustrator i mere end 15 år. I de sidste 3 år har de både udviklet på deres første brætspil, Mad Gardeners, mens de parallelt har forsøgt at kortlægge de muligheder og udfordringer, der er i arbejdet med at omstille til en bæredygtig produktion.

Brætspil har aldrig været mere populært, og den analoge underholdningsform har i den grad taget Danmark med storm. Mens dette har medført en mindre revolution der konstant beriger os med nye spilmekanismer, spændende fortællinger og nytænkende grafik, så har selve infrastrukturen, der gør det muligt at producere og distribuere brætspillene stået relativt stille.

– Med Replay Copenhagen ønsker vi at være et forgangsbillede for en grøn omstilling i en industri, der skal blive bedre til at finde bæredygtige løsninger. På mange måder ser brætspil i dag ud, som de altid har gjort, og det vil vi gerne udfordre gennem nye designs og materialer, der belaster klimaet mindre, forklarer Christine.

At Mad Gardeners både er bæredygtigt og lokalt produceret burde betyde, at trykprisen er mere end dobbelt så dyr sammenlignet med produktion i eksempelvis Sydkina. Alligevel er det lykkedes RePlay Copenhagen at holde prisen nede, så brætspilselskere kan få fingre i det for 475kr. – eller 399kr. for dem, der støtter deres crowdfunding på Kickstarter. At priserne kan holdes på det niveau er der en grund til:

– Vi ønsker at gøre RePlay Copenhagen til en fælles bevægelse for en grønnere brætspilskultur, og det betyder blandt andet, at vi kommer til at crowdfunde alle vores brætspil, hvilket samtidigt minimerer en lang række økonomiske risici. Men prisen er også kunstigt lav, fordi vi bevidst har valgt at tjene lidt mindre per spil med det håb, at et øget fokus på en grøn omstilling på området på sigt gør det billigere at producere bæredygtigt, fortæller Kent.

– Vi oplever, at mange udviklere gerne vil arbejde med grønne løsninger, men at der ganske enkelt ikke er grønne, lokale løsninger. Det er dyrt at producere herhjemme, og samtidig er det de færreste trykkerier, der reelt kan levere de totale trykløsninger, som efterspørges, fortæller Pernille, og fortsætter. – Det er en ærgerlig udvikling, hvor asiatiske trykkerier bliver stadig større, billigere og bedre, hvilket gør det sværere og sværere for brætspilsudviklere at vælge en lokal producent.

RePlay Copenhagen forventes at åbne deres Kickstarter-kampagne lidt senere i 2023, med mulighed for at forudbestille spillet til ca. 399kr. Her skal de have solgt 300 eksempler af deres debutspil for at få dækket produktionsomkostningerne.

Du kan læse meget mere om RePlay Copenhagen og deres nye brætspil ‘Mad Gardeners’ på www.replaycopenhagen.com

Scroll to Top