Forside » Blog » Wingspan – En juvel på hylden

Wingspan – En juvel på hylden

Af Dorthe Dreyer

Det populære Wingspan var det allerførste spil jeg spillede hos Across-the-Board, det var på åbningsdagen tilbage i september, 2021. Det er et skønt og veldesignet brætspil, der nu har flere udvidelser. Wingspan bliver ofte spillet hos både Across-the-Board, såvel som hjemme hos mig selv.

Grundspillet

Wingspan udkom i 2019 og blev designet af Elizabeth Hargrave, en naturelskende fugleentusiast, og debuterende brætspilsdesigner. Det blev en kæmpe succes og i løbet af de første 3 år solgte hun ikke mindre end 1 million eksemplarer af spillet. Læs mere om denne milepæl her.

Wingspan kan spilles af 1-5 personer, og spillet handler helt grundlæggende om at finde, tiltrække og skaffe de bedste fugle til ens tre reservater. Hver fugl har en egenskab, som skaber vækst i dit habitat – og nogle gange gavner de også dine modspillere.

Spillet foregår over 4 runder, hvor spillerne skiftes til at starte og hver runde bliver kortere hver gang du er kommet igennem en runde. Det er derfor et spil der ikke tager alt for lang tid at spille.
Når det er din tur, har du fire valgmuligheder til at spille. Du kan vælge at spille en fugl, tage føde fra foderhuset, lægge æg eller trække fuglekort. Efterhånden som du får spillet flere fugle, får du mulighed for at tage mere føde, lægge flere æg mm. Når alle runderne er spillet, tælles der point, og den med flest står som vinderen.

Udvidelser

I 2019 udkom første udvidelse til Wingspan, Europæiske fugle. Udvidelsen består af en lang række europæiske fugle, så der er endnu flere kort at spille med og endnu flere fugle fra danske haver og naturområder.

Året efter udkom Wingspan Oceania med fugle fra Australien og New Zealand. Med denne udvidelse kommer nye spilleplader, der blandt andet gør det muligt at tage mere føde tidligere i spillet. Det er en virkelig lækker opgradering, da det ofte er det man mangler i starten. 

Med Oceania bliver der også introduceret en ny type føde, nemlig nektar. Nektaren er som en joker, der kan gælde for alle typer mad. Nektar kan også give dig flere point til sidst, da du skal gemme alt den nektar du bruger på din spilleplade, og har du mest nektar i et habitat ved spillets slutning så får du ekstra point. Får du derimod ikke brugt din nektar i løbet af en runde, skal det afleveres tilbage. Der er også kommet en ny spilmekanisme på kortet som giver dig mulighed for at skaffe flere point når spillet slutter.

Wingspan Asien udkom på engelsk i løbet af 2022, så den udvidelse har vi ikke fået på hylden hos Across-the-Board endnu. Asien udvidelse introducerer nye måder at spille Wingspan på og introducerer også en lang række nye fuglekort.

Udvidelsen kan spilles stand-alone, som solitaire eller duet mode for to spillere. Man kan også spille det sammen med grundspillet og tidligere udvidelser, hvor det introducere en række nye fugle, udvider spillerantallet til 6 eller 7 med den nye spilvariant, flok. Her bliver spillerne delt op i to hold (3+3 eller 3+4). Hvert hold får et foderbræt og en bunke kort og det er kun fra det sæt der hører til dit hold du må tage føde eller kort fra. 

Vi glæder os til at denne udvidelse kommer på dansk, så vi kan inkludere det i vores samling.

Kom og prøv det hos Across-the-Board

Alt i alt er Wingspan et skønt spil med flotte fugle og gode spilmekanismer. Det er ikke alt for kompliceret at spille og er et af de spil der ofte er på bordet. Kom forbi Across-the-Board en onsdag eller søndag, og prøv det. Har du ikke prøvet spillet før og gerne vil prøve det, så bare hiv fat i en af os frivillige, vi hjælper dig gerne med at komme i gang.

Scroll to Top